İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

İmplant uygulaması, hastanın rahat, sağlam ve güvenilir şekilde kullanabileceği ve hastayı sürekli hareketli protez kullanma zorunluluğundan kurtaran bir tedavi şeklidir. Hastalar tekrar sabit olarak kullanabilecekleri dişlere kavuşabilirler. İmplant üzerine yerleştirilen bu protezler, kişinin bu protezleri kendi dişleri imiş gibi doğal olarak kullanmasını sağlar. İmplant tedavisi ile eksik dişlerin tamamlanması sırasında, yandaki ( komşu) sağlıklı dişler üzerinde diş bütünlüğünün bozucu herhangi bir işlem yapılmadığından da oldukça tercih edilen bir yöntem olmaya başlamıştır.

Kısmi diş eksikliklerinde köprü protezi yapılırken, dayanak olarak kullanılacak olan sağlam dişlerin aşındırılmasından kurtarması açısından implant uygulaması çok faydalı bir tedavi yöntemidir. Tüm diş eksikliği vakalarında, total protezlerin altına yaklaşık 2-4 adet implant yerleştirilerek protezlerin tutuculuğu maximum seviyeye çekilebildiğinden hastalarca rahatlıkla kullanım sağlanır. Yaşam ömrü diğer protezlere göre çok daha uzundur.
İmplant uygulaması ile kişi, uzun süredir ısırarak yiyemediği elma gibi ser meyveleri ve sebzeleri tekrar ısırarak yeme rahatlığına kavuşur. Rahat, güvenli ve sağlıklı kullanımı sayesinde kişinin psikolojisinde olumlu etki yaratır.

İmplant tedavisi uzun ömürlü müdür?

1800’lü yılların başından beri güvenli bir implant oluşturabilmek için çalışmalar yapılmaktadır. Yirmi birinci yüzyılda, neredeyse mükemmele çok yakın 40-50 yıllık klinik çalışmaları bulunan implantlar piyasada yerini almıştır. İmplantlar, çürümeye maruz kalmazlar. Kişinin kendi dişi gibi soğuk-sıcak hassasiyeti söz konusu olmaz. Hasta implantı kendi dişi gibi kullanabilir, fırçalayabilir, diş ipi kullanabilir.

Ağızda ortalama 30-40 yıl kadar güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. İmplantın ömrü birçok etkene bağlıdır. Kişinin genel ağız ve diş sağlığı, implantların bakımlarının iyi yapılması, implantın ömrünü etkileyen etkenlerdir. İmplantlar ömrü boyunca da kullanılabilir.  İmplant üreticileri implantların tüm yaşam boyu kullanımı ile ilgili reklamlar yapsa da, bizler biliyoruz ki implantın ömrü, kişinin ağız ve diş sağlığına verdiği önemle doğru orantılıdır.

İmplant tedavisi her hasta için uygulanabilir mi?

Belirli kriterlere sahip olan kişilerde implant uygulaması yapılabilir. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant yerleştirilmesinde aşağıdaki etkenler çok önemlidir.

  • İmplant yerleştirilmesi gereken bölgedeki çene kemiğinin bu implant vidasını kabul edebilecek yükseklik ve genişliğe sahip olabilmesi.
  • Mevcut kemiğin yapısı (Eksik diş/dişlerin bulunduğu bölgedeki kemiğin durumu ve yeterliliği , implantın sağlıklı olarak yerleşip tutunabilmesi için önemlidir.)
  • Diş etlerinin sağlıklı olması
  • Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması gerekliliği. (Hastanın ağız bakımı iyi olmalı, dişeti problemi ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.)
  • İmplant uygulaması için gereken yaş aralığı ( Alt yaş sınırına bakılacak olursa, kemik gelişimini tamamlayan genç bireylerde implant tercih edilir. Kemik gelişimini henüz tamamlamamış genç bireylerde ise çok fazla tercih edilmez. Alt yaş sınırı kızlarda 16-17, erkeklerde 18 yaştır. Üst yaş sınırı olarak ise, hastanın genel sağlık durumu ve ağız kemik yapısı ve kalitesi tedavi kararında etkendir.)
  • İmplant uygulanacak kişinin ağız hijyen alışkanlıklarının iyi olması, ağızda diş eti sağlığının iyi olması, kontrol altında olmayan herhangi bir sistemik rahatsızlığının olmaması yapılacak tedavinin başarı oranını artırıcı etkenlerdir.

Tedavi ne kadar bir sürede tamamlanır? Tedavi ne kadar bir sürede tamamlanır?

İmplant operasyonları ( Diş ekimi) ortalama 30 dakikada gerçekleştirilir. Ancak hastanın diş ve kemik yapısına göre bu süre değişiklik gösterebilir. Diş ve kemik yapısına göre, belirlenen operasyon şekline göre tedavi süreci değişkenlik gösterebilir. İlk tedavinin olduğu( İmplantların, yani vidaların ) hastanın ağzına yerleştirildiği ilk seanstan sonra ikinci tedavi 2-3 ay sonrasında devam eder ve bu tedavi de hastanın implantlarının üzerine kalıcı protezler yerleştirilir. Bu 2-3 aylık süreçte hastanın ağzında yerleştirilen implantların üzerine birinci tedavide yerleştirilen geçici protezler kullanılır. Ve hasta bu süreçte de günlük yaşamında herhangi bir sıkıntı yaşamadan devam eder.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılır mı?

İmplantlar yerleştirildikten sonra, implantların kemikle birleşmesini sağlamak amacı ile 2-3 ay süresince hastanın kullanabileceği geçici protezler implantların üzerine yerleştirilir. Bu süreçte, implantların üzerine gelen yükün en aza indirilmesi gerekmektedir. Dolayısı işe bu geçici protezlerle bu sağlanmış olur. Bu süreçte hastanın ağız bakımına devam etmesi ve dişlerine bası yapabilecek yiyecekleri tüketmemesi tavsiye edilir. Bu süreç sonra erdiğinde hastanın kalıcı protezleri implantların üzerine yerleştirilir ve tedavi sonlandırılmış olur.

Operasyon Sonrası Ağız Bakımı?

İmplant tedavisinin tamamlanmasından sonra kişinin ağız bakım ve hijyenine çok daha dikkat etmesi gerekmektedir. Zira, implant ağız içindeki yabancı cisimdir, bu nedenle temizliklerinin en az kendi dişlerimiz kadar hatta daha da önemli olduğunu bilmek gerekir. İmplant tedavisinin yaşam ömrünün uzun olması ve başarı oranının yüksek olabilmesi için hastanın günlük ağız bakımını ve düzenli kontrollerini yapması gerekmektedir.

İmplant tedavisi yapılan hastanın alkol ve sigara tüketimi, ağız hijyenine önem vermemesi tedavinin başarı oranını etkileyen önemli faktörlerdir. Ağız bakımında hasta dişlerini düzenli fırçalamalı, arayüz temizliğini yapmalı, hekimin önerdiği ağız gargaralarını kullanmalıdır. Yalnız kanama sürecini etkilememesi için ağız içi gargarası operasyondan hemen sonra kullanılmamalıdır. Ve hekimin önerdiği gargara dışında başka gargaralar kullanılmamalıdır. Dişler fırçalanırken hafif hareketlerle fırçalanmalı ve operasyon bölgesine çok fazla baskı uygulanmamalıdır.

EEksik Olan Bütün Dişler İçin İmplant Gerekli midir?ksik Olan Bütün Dişler İçin İmplant Gerekli midir?

Eksik olan bütün dişler için implant yapmak şart değildir. Eksik diş sayısı birden fazla ise implant uygulanacak bölgeye göre tek bir implantla iki yada 3 diş eksikliği giderilebilmektedir. Birden fazla diş eksikliği olan çene bölgelerinde, birkaç implant yerleştirilerek, bunların arasına köprü yapmak ta mümkündür.
Mesela, alt çenede tüm dişleri eksik olan bir hastaya, alt çenenin durumuna göre uygun uzunluk ve çaptaki implantlar yerleştirilir. Alt çenede 14 diş olduğunu düşündüğümüzde, 5 adet implant yerleştirilerek, 14 üyeli sabit köprü protez ile tüm dişlerin eksiklikleri giderilebilir. Bu da şu anlama gelmektedir ki,  bu durumda 5 implant 14 dişi taşıma görevini üstlenmiştir.

İmplantlar vucüt tarafından reddedilir mi?

İmplantlar, insan vücudu ve dokusu ile en uyumlu materyal olan titanyum materyalinden yapılmaktadır. Titanyum herhangi bir antijen-antikor reaksiyon oluşturmadığından doku ile uyumluluğu kanıtlanmış bir materyaldir. Çeşitli organ nakillerinde olduğu gibi, vücudun bu materyale karşı antijen üretip doku reddine sebep olması mümkün değildir. İnsan organizması için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. Bazen çeşitli nedenlerle ( özellikle çene kemiği hacminin yetersiz olduğu durumlarda) implant kemikle kaynaşmayıp düşebilir. Bu durumda diş hekimi gereken incelemeyi yapıp, yerine yeniden implant yerleştirmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. .
Ankara implant, implant kliniği ankara, implant uzmanı, ankara implant merkezi, ankara implant fiyatları, vida diş, ekme diş ücretleri.